Fetaostköttbullar med bönsallad

Har varit ledig hela helgen och är även ledig imorgon. Då bär det av till Gekås med mor min :)

Älskling och jag har idag varit och köpt större kruka till vår inomhuspalm och även en stoor kruka till örter och annat som sedan ska stå ute i sommar :)

Nu är grillen igång och ikväll äter vid "Fetaostkötbullar med bönsallad" a la Morberg!

Ingredienser

Till 4 personer
600 g nötfärs eller 400 g
nötfärs + 200 g fläskfärs
1 dl ströbröd
1 ½ dl mjölk
75–100 g fetaost
1 liten gul lök
1 ägg
2 tsk fransk senap
2 tsk sambal oelek
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
olivolja till pensling

Bönsallad
1 kg färska bondbönor
1 morot
1 rödlök
sallatsblad av olika sorter,
t.ex. grönsallat, isbergs-
sallat och rucolasallat
1 dl fin olivolja
2–3 msk vitvinsvinäger
1–2 vitlöksklyftor
salt och peppar
färska örtkryddor, t.ex.
oregano, basilika, timjan
(eller vad du har hemma)

Gör så här

1. Ta fram köttfärsen och lägg den i en bunke. Blanda ströbrödet med mjölken i en annan bunke och låt svälla i 10 minuter.
2. Skär fetaosten i små kuber och skala och riv löken grovt. Lägg ner alltsammans i bunken med köttfärsen. Tillsätt ströbrödsblandningen, ägget, senapen och kryddorna och arbeta ihop till en smidig färs.
3. Trilla färsen till stora köttbullar. Skölj händerna innan, så blir det lättare att forma bullarna och inte så geggigt.
4. Pensla köttbullarna med olivolja innan du lägger dem på grillen, så att de inte fastnar på gallret. Grilla dem runt om i 7–8 minuter eller tills de är genomstekta. Det går lika bra att steka köttbullarna.

Servera med bönsallad.


Bönsallad
5. Sprita bönorna från de stora gröna baljorna (som man inte äter). Lägg dem i en kastrull med kokande vatten och låt koka i 5 minuter. Ta upp dem och låt dem svalna något. Kläm sedan bort bönskalen, som när du skållar mandel.
6. Skala och riv moroten och skala och skiva rödlöken. Riv sallatsbladen i mindre bitar och lägg dem i en skål. Tillsätt moroten, rödlöken och bönorna.
7. Häll oljan och vinägern i en annan skål. Pressa ner vitlöken och tillsätt salt och peppar. Repa ner några kvistar färska örtkryddor och blanda väl. Låt gärna dressingen stå och dra ett litet tag. Häll på dressingen på salladen och blanda runt.

Gör så här

1. Ta fram köttfärsen och lägg den i en bunke. Blanda ströbrödet med mjölken i en annan bunke och låt svälla i 10 minuter.
2. Skär fetaosten i små kuber och skala och riv löken grovt. Lägg ner alltsammans i bunken med köttfärsen. Tillsätt ströbrödsblandningen, ägget, senapen och kryddorna och arbeta ihop till en smidig färs.
3. Trilla färsen till stora köttbullar. Skölj händerna innan, så blir det lättare att forma bullarna och inte så geggigt.
4. Pensla köttbullarna med olivolja innan du lägger dem på grillen, så att de inte fastnar på gallret. Grilla dem runt om i 7–8 minuter eller tills de är genomstekta. Det går lika bra att steka köttbullarna.

Servera med bönsallad.


Bönsallad
5. Sprita bönorna från de stora gröna baljorna (som man inte äter). Lägg dem i en kastrull med kokande vatten och låt koka i 5 minuter. Ta upp dem och låt dem svalna något. Kläm sedan bort bönskalen, som när du skållar mandel.
6. Skala och riv moroten och skala och skiva rödlöken. Riv sallatsbladen i mindre bitar och lägg dem i en skål. Tillsätt moroten, rödlöken och bönorna.
7. Häll oljan och vinägern i en annan skål. Pressa ner vitlöken och tillsätt salt och peppar. Repa ner några kvistar färska örtkryddor och blanda väl. Låt gärna dressingen stå och dra ett litet tag. Häll på dressingen på salladen och blanda runt.


Testa gärna, servera ex. Tzatsiki till :)

Ha en bra kväll // Josefine



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0